SFHA:n & IPK:n Kiekkoleiri
Julkaistu: 01.08.2021 00.00

SFHA:n & IPK:n Kiekkoleiri

Alkuvuodesta 2021 pelikarhunpentujen kuonoissa tuntui erikoista värinää; jotain suurta ja jännittävää on pian tapahtumassa! Sarjapelikauden onnekkaasti jatkuessa kevätjäille tuli vielä uutta vipinää hokkareihin, kun kotiseura Iisalmen Peli-Karhut julkaisi jymy-yllätyksen: nuorten jääkiekonpelaajien huipputason opinahjo South Florida Hockey Academy rantautuu Iisalmeen! Aikoinaan kuopiolaisena pikkujunnuna aloittanut ja mittavan uran pelannut Olli Jokinen, SFHA:n perustajajäsen ja keulakuva, sai idean tuoda akatemian oppeja myös Floridan ulkopuolelle. Aloituspaikaksi valikoitui Iisalmi ja siellä järjestettävä nelipäiväinen kiekkoleiri 7. – 10.6.2021. Leiri suunnattiin 2007– 2012 syntyneille junioreille ja suosio oli valtava! Leiri myytiin loppuun vuorokaudessa ja 140 onnekasta pelaajaa sekä maalivahtia ympäri Suomen kokoontuivat kesäloman aloittajaisiksi Kankaan monttuun.

Olimme saaneet IPK:ssa jo vähän esimakua akatemiasta marraskuussa 2020, kun 15 vuotta junioreita kouluttanut Joni Ahmavuo harjoitutti pelaajiemme luistelutaitoja kotihallissamme erinomaisin tuloksin. Pelaajamme ihan pienimmistä lähtien saivat kullanarvoista oppia tekniikan suhteen Ahmavuon kokonaisvaltaisen ja ikäluokat huomioon ottavan opetuksen myötä. Se oli ensimmäinen lämmin henkäys palmujen alta, muttei suinkaan viimeinen! Lue lisää Iisalmen Peli-Karhujen ja SFHA:n ensikohtaamisesta Iisalmessa osoitteesta Iisalmen Peli-Karhut Juniorit ry - Floridan lämmöstä Peli-Karhujen kotipesään! (ipk-juniorit.fi) .

Iisalmea helli poikkeuksellinen helleaalto jo toukokuussa, mutta jäähallissa toiminta jatkui. Osa joukkueista nautti pidennetystä jääkaudesta vielä kesäkuun ensimmäisellä viikolla. Leirille osallistujat alkoivat olla levottomia: kunpa se jo alkaisi! Ja maanantaiaamuna, aamuauringon säteiden lämmittäessä, saapuivat ensimmäiset leiriläiset. Ulkopaikkakunnilta saapuvat perheet ja pelaajat oli huomioitu monin eri tavoin muun muassa siten, että omat varusteet sai jättää halliin leirin ajaksi. Jokaiselle leiriläiselle oli varattu oma leirikassi, josta löytyi yhteistyökumppaneidemme tuotteiden lisäksi ihan ikiomaksi saatava pelipaita Peli- Karhujen omissa väreissä. Seura piti huolen myös siitä, että parhaat fanit eli kotiväki pysyi ajan tasalla jäähallin kuulumisista päivittämällä ahkerasti sosiaalisen median kanavia. Näin vanhemmat pystyivät päivän mittaan ihastelemaan ja eläytymään valokuvien avulla pelaajiemme touhuihin.

Iisalmen Peli-Karhuissa tehtiin viime kauden aikana lujasti töitä koronapandemian takia, ja vastuullinen rajoitusten noudattaminen toimi oikein hyvin. Myös leirillä oli otettu erittäin tarkasti huomioon pelaajien sekä leirin aikuisten turvallisuus. Maassamme vallitsevan rauhallisen koronatilanteen ansiosta oli kuitenkin suuri ilo vanhemmille päästä seuraamaan lastensa jääharjoittelua katsomosta käsin. Leiriläiset saivat nauttia päivien aikana myös maukkaasta kotiruoasta sekä treenaamisen tukena olevista välipaloista.

Iisalmen Peli-Karhuista löytyi myös oikein mukavasti innostuneita tukijoukkoja muun muassa seurajohdon, valmennuksen ja huollon puolelta huolehtimaan leiriläisten päivän kulusta sekä jäällä että sen ulkopuolella. Leiriohjelma oli huolellisesti ja monipuolisesti koottu; päivät olivat täynnä tekemistä, mutta iloista sellaista! Jäällä nähtiin muun muassa legendaarinen IPK:n edustusjoukkueen valmentaja Niko ”Coach” Härkönen, joka selvästi myhäillen katsasti jo mahdollisia Mestis- kykyjä.

Jääharjoittelun rinnalla käytännössä yhtä tärkeä osa-alue on oheisharjoittelu niin sanotusti kuivalla maalla, ja kelin suosiessa oheisia voitiin pitää Kankaan montun omilla ulkoilualueilla liikuntahallin lisäksi. Monipuoliseen oheisharjoitteluun kuului venyttelyn ja lihashuollon lisäksi myös erilaisia pallopelejä, voimaharjoittelua, hyppyjä, juoksua ja paljon muuta. Eikä ulkoilmassa sovi unohtaa myös leikkimielistä hassuttelua hikisten treenien vastapainoksi!

Maalivahdeille oli suunniteltu omiakin harjoituksia ja niitä veti asiantuntevalla otteella nykyään Oulun Kärpissä valmentava maalivahti Tuomas Tarkki. Maalivahtien jääaika olikin mukavan runsasta, nimittäin veskarit viihtyivät varusteissaan kaukalossa peräti kolmen päiväjään verran. Ja mitäpä näin mahtava kiekkoleiri olisi ilman yllätysvieraita! Ensimmäisenä nimmarikätensä sai työn touhuun Iisalmen oma poika, lumilautaileva herrasmies Rene Rinnekangas. Maalivahdeilla saattoi ehkä leuka loksahtaa maskin takana, kun mokkejäille luisteli Tarkin vanavedessä Peli-Karhuissakin mainiosti verkkoa vartioinut ja nykyään Tsekeissä pelaava maalivahti Henri Kiviaho. Eivätkä tähän vielä tähdet loppuneet, vaan viimeisen leiripäivän jäille ampaisi KalPan kasvatti, tänä päivänä KHL:n kaukaloissa pelaava Teemu Hartikainen. Lumen ja jään ammattilaisten lisäksi pelaajat yllätettiin vielä oheisharjoittelussakin – fysiikkavalmennuksesta vastasi neljäntenä leiripäivänä eniten arvokisamitaleita kahminut suomalainen keihäänheittäjä, aina yhtä sympaattinen Tero Pitkämäki!

SFHA:n ja IPK:n yhteinen leiri huipentui torstaina 10.6. jokaisen ryhmän keskinäiseen peliin. Iisalmen jäähallin katsomossa tunnelma tiivistyi, kun ryhmä toisensa jälkeen luisteli jäälle välkkyvien valojen sekä musiikin tahtiin. Fiilis oli kuin ammattilaisten pelissä konsanaan juontoineen ja maalilauluineen! Kankaan montun katsomo raikui kannustushuudoista ja rumpujen rytmikkäästä äänestä. Jokainen ikäryhmä pelasi 2 x 25 minuutin erää ja pelien päätteeksi SFHA ja IPK palkitsivat jokaisesta ryhmästä 2 tsempparipelaajaa.

Vanhemmat saivat leirin päätteeksi kotiinviemisiksi hikisiä ja onnellisia leiriläisiä, mutta itse leiriläiset saivat niin paljon enemmän: maailmanluokan valmennusta ja vinkkejä South Florida Hockey Academyn mentoreilta, huolenpitoa ja henkistä tukea Iisalmen Peli-Karhujen aikuisilta ja muilta leiritoimijoilta sekä roppakaupalla uusia tuttavuuksia, joista taisi syntyä ystävyyssuhteitakin! Sillä jääkiekkohan on joukkuelaji, ja joukkueessa kaikilla on tilaa toimia sekä pelata. Iisalmen Peli- Karhuissa toimitaankin ”kaikki pelaavat”- periaatteen mukaisesti, joka näkyy kaikissa IPK:n joukkueissa, tapahtumissa ja kesäleireillä tasapuolisuutena ja pelaajalähtöisenä tapana toimia. Olli Jokinen on itse kertonut olleensa kiekkojunnuna kovalla kädellä valmennettu ja senpä vuoksi hän haluaakin tarjota nuorille lupauksille täysin erilaista alkua mailanvarteen. Nämä kaksi samansuuntaista valmennusfilosofiaa yhdistettynä takasivat lapsille hyvän leirikokemuksen.

Leiriviikosta on tarkoitus tehdä Iisalmeen kesäperinne, ja Olli Jokinen kertoikin haastattelussaan (Iisalmen Sanomat 9.6.2021), että leirikonsepti on tarkoitus ulottaa myös muualle Eurooppaan sekä Venäjälle. Iisalmesta tulee paljon ihmeen hyvää, todetaan kaupungin tunnuslauseessakin ja tästä leiriviikosta jäi taatusti paljon harkkapaidan hihansuuhun ja korvan taakse. Ripaus savolaisuuttakaan ei ole haitaksi missään olosuhteissa ja samalla lupsakkuudella jatketaan tästä eteenpäin!

Iisalmen Peli- Karhut kiittävät kaikkia leirillä olleita sekä sitä tukeneita tahoja upeasta viikosta ja kovasta työstä! Jäät sulavat ja kesä jatkuu, mutta tämän viikon kohokohtiin voimme palata milloin vain. Ja vaikka sanotaankin, että ”the best never rest”, niin suotakoon ahkerille leiriläisille oikein rentouttava ja palauttava loma ennen elokuuta, jolloin jäähdytyskoneet käynnistetään jälleen!


Teksti: Ulla Heikkinen

Kuvat: Saimi Airaksinen / @saimi.photo

Innostava Pelaaminen Kehittää

                                 IPK