South Florida Hockey Academy ja Iisalmen Peli- Karhut – kesän mahtavin leiritapahtuma!
Julkaistu: 14.06.2022 00.00

South Florida Hockey Academy ja Iisalmen Peli- Karhut – kesän mahtavin leiritapahtuma!

Jos nyt menisit Iisalmen jäähallille, Untamonkadulle, ja höristäisit vähän korviasi, saattaisit vielä päästä tunnelmaan – reilun sadan kiekkojuniorin iloiseen hölötykseen, jäällä kiitävän luistimen ääneen, kaukalossa kuuluvaan valmentajien opastukseen ja jäänhuoltokoneen tasaiseen hurinaan sen kiitäessä ympyrää ja tehdessä priimajälkeä seuraavaa vuoroa varten. Jos taasen pääsisit hieman ajassa taaksepäin, kokisit sellaisen fiiliksen, jota hakemaan tuli tänäkin vuonna peräti 124 innokasta pelaajaa ja maalivahtia ympäri Suomen! Mutta me viemme sinut nyt tunnelmoimaan alkukesän kohokohtaa, eli South Florida Hockey Academyn ja Iisalmen Peli- Karhujen yhteistä leiriä!

Vuosi sitten, kesäkuussa 2021, lanseerattiin Iisalmen jäähallissa näillä lakeuksilla ainutlaatuinen konsepti. Entisen kuopiolaisen kiekkojuniorin ja maailman kaukaloita menestyksekkäästi kiertäneen kiekkolegenda Olli Jokisen perustama South Florida Hockey Academy ja Iisalmen Peli- Karhut loivat yhteisen leiritapahtuman, joka osoittautui menestykseksi heti pioneerivuotenaan. Juniorikiekkoilijoita ympäri Suomea kerääntyi pienelle pohjoissavolaiselle paikkakunnalle ammentamaan oppia, pitämään hauskaa, tutustumaan uusiin kavereihin sekä kehittämään omia henkilökohtaisia taitojaan. Viime vuoden tapaan myös tämän kesän leiri myytiin loppuun ennätysvauhtia! SFHA:n ensivisiitti Iisalmeen kuitenkin toteutui jo pari vuotta sitten, kun yli 15 vuotta junioreita kouluttanut Akatemian Joni Ahmavuo kävi harjoituttamassa pelaajiamme luistelutekniikan tiimoilta.

South Florida Hockey Academyn tavoitteena on muun muassa kokonaisvaltainen juniorikiekkoilijan tukeminen sekä jäällä että sen ulkopuolella taitovalmennuksen lisäksi. Siksipä konsepti sulautuikin Iisalmen Peli- Karhujen ”kaikki pelaavat”- filosofiaan varsin mukavasti. Jokisen mukaan leirin järjestämiseen liittyvät tehtävät ja niiden jakaminen sujuivat moitteettomasti yhteisen tavoitteen myötä. Valmennuksellinen painopiste oli Akatemian hoidettavana, kun taasen käytännön järjestelyt sekä valmennuksen tukeminen tulivat kotihallin omalta väeltä, seurajohdosta valmennukseen ja pelaajiin. Leiriohjelma oli koottu monipuolisesti. Esimerkkinä jääharjoittelun monimuotoisuudesta olivat pelit ja kisailut taitovalmennuksen lisänä, ja oheisharjoittelun kirjo oli laaja fysiikkatreenistä jalkapallon peluuseen. IPK:n Mestisjoukkueen päävalmentaja, savolaisten mentaliteettiin hurahtanut Niko ”Coach” Härkönen oli myös yksi seuramme jäsenistä jäällä.

Aktiivisiin päiviin mahtui myös tarpeeksi palautumisaikaa ruokailujen sekä vapaa-ajan muodossa. Energiansaanti turvattiin maukkaalla kotiruoalla sekä välipaloilla.

Jokainen leiriläinen sai oman henkilökohtaisen leirikassinsa, josta löytyi muun muassa ihan oma IPK:n pelipaita, juomapullo sekä oheisharjoitteluun sopiva leiripaita. Hyvät muistot leiristä eivät siis jääneet vain mieleen tai uusina taitoina käytettäviksi; komea musta tai keltainen ”Jokinen 12” – pelipaita koristanee aika monen kotiinpalaajan seinää!

Maalivahtien leiriohjelmassa yksi oheisharjoitus korvattiin jääharjoituksella, joten veskarit olivat jäällä joka päivä kolmen harjoituksen verran. Heitä ohjasivat SM- ja MM- kultaa voittanut turkulaissyntyinen Teemu Lassila sekä Iisalmen Peli- Karhujen edustusjoukkueen maalivahtivalmentaja Janne Borg. Maskien takaa näkyvät keskittyneet ilmeet kertoivat omaa iloista kieltään – nyt ollaan asian ytimessä!

Iisalmen Sanomiin haastateltu Olli Jokinen pohti (IS 9.6.2022) juniorikiekon ydinfilosofiaa. Jokisen mukaan intohimo kiekkoon on käytännössä elämäntapa. Akatemian perustajajäsenen, leiriaktiivin sekä Jukurien päävalmentajan halu auttaa nuoria kaukalossa ja sen ulkopuolella on peruja hänen omasta junioriajastaan. Jokinen täsmentää myös monipuolisen liikunnan merkitystä urheilijan elämässä. Voitaisiin varmasti sanoa, että valmentajien sekä muiden juniorikiekkoilussa toimivien aikuisten tehtävänä on olla kokonaisvaltainen opas, auttaja ja tukija nuorelle.

Peli- Karhuissa olemme kasvattajaseurana asiasta täysin samaa mieltä. Seuramme tarjoaa jokaiselle halukkaalle ja innokkaalle kiekonpelaajalle ja maalivahdille tasapuoliset mahdollisuudet kehittyä omana itsenään. Kymmenet seuratoimijat pitävät huolta kaikista junioreista ihan pienimmistä kiekkokoululaisista nuoriin aikuisiin huomioiden jokaisen ikäluokan vaatimukset sekä kehitystason. Peli-Karhun pennut kasvavat seurassa, jossa jokaiselle löytyy oma paikka ja työtä tehdään lasten ja nuorten hyväksi läpi vuoden.

Maanantaiaamuna halliin kerääntyi jo aamuseitsemältä iloisia, jännittyneitä ja innokkaita junnuja. Heidät oli jaettu kolmeen ryhmään, joista jokainen toimi oman aikataulunsa mukaan. Pelaajien läheisillä oli mahdollisuus seurata leirin jääharjoituksia hallin katsomosta ja leiriläisille oli järjestetty myös tutustumisilta Karhun Kellariin, IPK Hockey Oy:n viihdekeskukseen. Kellarissa oli mahdollisuus kokeilla esimerkiksi Megazone- laserpeliä tai shoppailla seuramme tai yhteistyökumppani Ponsse Oyj:n tuotteita.

Tulevat tähdet saivat viime vuoden tapaan myös yllätysvieraan; aina iloinen ja positiivisella asenteella liikkuva iisalmelainen lumilautailija Rene Rinnekangas osallistui leirin toimintaan sekä jäällä että oheisharjoittelussa. Nimikirjoitukset olivat haluttua kamaa harjoitusten välillä!

Hyvän mielen leiriviikko huipentui viimeisenä päivänä pidettyihin loppupeleihin. Kankaan Monttu raikui poikkeuksellisesti nyt jääkauden ulkopuolellakin! Tunnelma oli täysin verrattavissa ”suuren maailman” pelitapahtumiin musiikkeineen, valoineen ja eläväisine juontoineen. Jokainen ryhmä pelasi torstai- iltapäivänä kaksi 25 minuutin erää, jonka jälkeen hikiset, väsyneet ja läpeensä onnelliset leiriläiset lähtivät kotimatkalle.

Toisen kesäleirin jälkeen usko leiritapahtuman tärkeyteen on entisestään vahvistunut. Junioritoiminnan merkitys Iisalmessa ja sen lähiympäristössä on varsin poikkeuksellisen vahva. Paikallismedian haastattelema Iisalmen Peli- Karhut Hockey Oy:n toimitusjohtaja Jarmo ”Jölli” Yli- Sipola kiittelee paikallisten yritysten sekä Iisalmen kaupungin halukkuutta toimia yhteiseksi hyväksi. ”Aivan uskomattoman hieno yhteistyön näytös tämä on”, tuumaa Yli- Sipola (IS 9.6.2022). Pienen paikkakunnan ketteryys sekä yhteen hiileen puhaltaminen osoitti jälleen kerran voimansa. Leirin pääasiallisina tukijoina toimivat vieremäläinen, alallaan maailman suurimpiin kuuluva metsäkoneyhtiö Ponsse Oyj, kaivostoiminnassa ja tunnelinrakentamisessa käytettäviä laitteita valmistava iisalmelaislähtöinen Normet Group sekä iisalmelainen juomakonserni Olvi Oyj, jonka juuret juontavat 1800- luvulle saakka. Koska jääkiekko on ennen kaikkea joukkuelaji, pelaa taustakoneistokin yhteen kuin huippuunsa hiottu joukkue!

Arvoisa lukija, pääsitkö tunnelmaan mukaan? Näitkö mielessäsi hymyileviä kasvoja, kuulitko kiekon paukahduksen sen osuessa kaukalon pleksiin tai maalivahdin patjaan? Saitko tuntumaa siitä, miten hyvällä fiiliksellä Iisalmessa tehdään ihmeitä? Lisäeväänä tällä matkallamme tarjoilemme sinulle upeita otoksia leirin hetkistä. Hyvistä asioista kannattaa tehdä tapa, ja tästä leiristä sellainen syntyy – tapa toimia niiden hyväksi, jotka kerta toisensa jälkeen harjoittelevat, pelaavat, jumppaavat oheisissa, roudaavat varusteitaan ja matkustavat halki maan mustan kuminpalasen perässä. Nyt heistä jokainen on ansainnut kesäloman; kylmä jää vaihdetaan virkistävään uintiveteen ja hokkarit kesätossuihin. Leirimuistoja tehdään jälleen ensi vuonna lisää!

Iisalmen Peli- Karhut kiittää ja raapaisee tassullaan puumerkin. Me Olemme IPK!

teksti Ulla Heikkinen, Iisalmen Peli- Karhut Juniorit U13

kuvat Saimi Airaksinen ja Arno Hämäläinen

Seuran uusimmat

Innostava Pelaaminen Kehittää

                                 IPK